Definities
Beweegadvies - In het beweegadvies bespreken we "welke beweegadvies past bij mij" en een stukje Uitleg over energie verbranding. Tevens hebben we het over het veranderen van leefstijl dat uiteindelijk een doel is op de langere termijn. bewegen kan zijn; wandelen, hardlopen, traplopen, fietsen, zwemmen, tuinieren, steppen, skaten, nordic walking. Hiervoor hoef je niet lid te zijn van een sportvereniging. Door regelmatig bewegen, een gezond voedingspatroon aan te leren en gewicht verliezen neemt het risico op gezondheidklachten af. Je wordt gezonder , voelt je fitter en bereik een gezonde BMI.
Gewichtsconsulent - Een gewichtsconsulent is iemand die mensen met overgewicht begeleidt door middel van goede voeding, volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad en het Nederlandse Voedingscentrum, zoals de schijf van vijf. Iemand die de gewichtsconsulent bezoekt, wordt geen 'patiënt' maar 'cliënt' genoemd. Een gewichtsconsulent is onder andere geschoold in de voedingsleer en helpt met verantwoord afvallen. Door het adviseren van een bepaald eetpatroon of door de cliënt te wijzen op gezonde(re) alternatieven wordt het doel (namelijk: een gezond gewicht) bereikt. Gewichtsconsulenten maken veelal gebruik van verschillende coachingmethoden en motiveren de cliënt om ook meer te gaan bewegen of te gaan sporten. Naast begeleiding bij overgewicht geven veel gewichtsconsulenten ook advies of voorlichting met betrekking tot voeding, bijvoorbeeld bij bedrijven en/of op scholen.
Hypnotherapie - Hypnotherapie is het inzetten van hypnose als middel tegen psychische en lichamelijke klachten, maar ook voor sportprestatieverbetering. De cliënt wordt door de hypnotherapeut door middel van voornamelijk verbale communicatie in een lichte trance gebracht maar behoudt de controle over zichzelf. De cliënt kan onder hypnose gemakkelijker contact kan maken met het onderbewustzijn dan in het dagelijks leven mogelijk is omdat het rationele bewustzijn dat belemmert. Door contact met onbewuste gevoelens en ideeën krijgt de cliënt (meer) inzicht in de eigen behoeften en mogelijkheden. Met de verkregen informatie kan een proces van verandering in gang gezet worden.
Aikido - Aikido betekent vrij vertaald "de weg om in harmonie te komen met Ki". Het woord Ki, letterlijk vertaald "levensenergie", heeft een uitgebreide betekenis. Het behelst onder andere de natuur en de medemens.
Aikido is een krijgskunst, welke per definitie gericht is op de-escalatie. Het gaat bij Aikido om het controleren en neutraliseren van de aanval en niet om het leren uitschakelen van de tegenstander . Aikido kent geen aanvalstechnieken, zoals andere krijgskunsten die kennen. De confrontatie met de partner wordt niet gezocht. Ook als men aangevallen wordt, moet een confrontatie voorkomen worden. Het is in Aikido de bedoeling een tegen jou gerichte agressie effectief te begeleiden en te controleren. Dit in tegenstelling tot andere krijgskunsten waarbij het de bedoeling is de krachten te meten en het duel te winnen (tijdens wedstrijden of toernooien).
BMI - Body Mass Index is een methode waarbij er een snelle beoordeling van het lichaamsgewicht kan worden gemaakt bij volwassenen van 18 jaar en ouder. Het lichaamsgewicht wordt gedeeld door de lengte in het kwadraat. Minder dan 18,5 is ondergewicht. tussen 18,5 en 25 is normaal gewicht. 25-30 is overgewicht. 30-35 is obesitas (=medisch overgewicht). Meer dan 40 is morbide(=ziekelijke) obesitas.
Martial Mind Therapy - Combinatie van Hypnotherapie en verbaal Aikido, In Aikido wordt er niet tegen de aanval ingegaan, in plaats daarvan wordt de aanval begeleidt meegenomen en geneutraliseerd. dat kan ook met gedachten, niet vechten tegen de gedachte, maar de gedachte meenemen, begeleiden en ombuigen
IMR - Ideomotorisch respons, onbewuste signalen
extern eten - Extern eten wil zeggen dat iemand gaat eten door een prikkel van buitenaf. Men zegt wel eens "zien eten , doet eten"en dat is voor sommige mensen wel heel letterlijk. Zij krijgen trek in eten als ze etensgeuren reuken, als ze etenswaren zien, zelfs op plaatjes of als ze iemand anders zien eten.
emotioneel eten - Hierbij gaat iemand eten omdat een bepaalde emotie wordt ervaren, bijvoorbeeld door herkenbare emoties als verdriet, boosheid of teleurstelling maar ook blijdschap. Ook kan deze eetvorm voorkomen zonder dat er een duidelijke emotie is. dit is het "ik zit niet lekker in mijn vel" gevoel. of soms komt het voor dat er een link wordt gelegd door een gebeurtenis en eten.
lijngericht eten - Deze groep eters zijn strenger voor zichzelf dan noodzakelijk is, tussendoortjes mogen niet en men eet minder aardappelen of brood dan wat wordt voorgeschreven. Als gevolg van honger of omdat men het lijnen als straf ervaart wordt op een bepaald moment teveel gegeten. naderhand voelt men zich dan weer schuldig en gaat weer streng lijnen.
Overgewicht - Overgewicht betekent dat het lichaam in verhouding tot lengte en gewicht een te grote vetvoorraad heeft . Wanneer er risico's op gezondheidsklachten aan verbonden zijn worden de termen obesitas, adipositas en vetzucht gebruikt.
voedingsdagboek - Noteer alles wat je eet en drinkt. Voor een zo goed mogelijk resultaat is het belangrijk dat je alles noteert in het voedingsdagboek, dus letterlijk elk glaasje water, elk snoepje, elk klontje suiker in de thee etc. Smokkel niet, daar heb je natuurlijk alleen maar jezelf mee.
Geef de hoeveelheden zo precies mogelijk aan. Schrijf de hoeveelheden zo nauwkeurig mogelijk op. Dus niet: avondeten: een bord aardappelen met snijbonen en kipfilet. Maar wel: 200 gram gekookte aardappelen met 2 opscheplepels snijbonen en 75 gram kipfilet
Weet wat je eet. Geef ook zo precies mogelijk aan welke variant je neemt. Dus niet:twee boterhammen met kaas. Maar wel: twee volkoren boterhammen, besmeerd met margarine en op elke boterham een plak 40+ kaas van 15 gram. Ook niet: een glas melk. Maar wel: een glas halfvolle melk. Kijk ook goed op de verpakkingen, de productnaam staat er altijd op en gebruik een keukenweegschaal als je niet precies weet hoeveel het is.
Tip: op www.voedingscentrum.nl kun je je voedingsdagboek digitaal bijhouden, dan rekent het programma zelf het aantal calorieën uit of gebruik de eetmeter app van voeddingscentrum.nl